رادیوگرافی دهان ودندان
رادیوگرافی دندان با هدف ارزیابی سلامت دهان انجام میشود. در این نوع تصویربرداری از پرتوهای ایکس با دز پایین برای ایجاد تصاویر داخل دهانی دندانها و لثهها استفاده میشود. این تصاویر میتوانند به دندانپزشک برای شناسایی مشکلات دندانی مانند حفرهها، پوسیدگی دندان و دندانهای آسیبدیده کمک کنند.
رادیوگرافی دندان چیست؟
تصویربرداری دندان با اشعه ایکس معمولا سالانه با مراجعه به دندانپزشک انجام میگیرد. تصویربرداریها همچنین میتوانند با درخواست دندانپزشک به دنبال ایجاد مشکل یا درمان دندانی، تعداد دفعات بیشتری به کار گرفته شوند. فاکتورهایی که بر تصویربرداری دندانپزشکی با اشعه ایکس اثر میگذارند شامل: سن، سلامت فعلی دهان و دندان، نشانههای بیماری دهانی، سابقه بیماریهای لثه و یا پوسیدگی دندان میشوند. اگر بیمار جدیدی هستید، احتمالاً تحت پرتونگاری دندانی قرار میگیرید تا دندانپزشک جدید شما بتواند تصویری شفاف از سلامت دنداننان به دست آورد.
انواع رادیوگرافی دندان با تصویربرداری داخل دهانی
انواع مختلفی از روشهای تصویربرداری دندان با اشعه ایکس وجود دارند که هر کدام نماهای متفاوتی از دندان را ثبت میکنند. معروفترین روشهای تصویربرداری داخل دهانی به شرح زیر هستند:
(Bitewing) رادیوگرافی دندان بایت وینگ
در این تکنیک، بیمار یک قطعه کاغذی مخصوص را گاز میگیرد و تصویربرداری انجام میشود. با این روش، دندانپزشک میتواند تاجهای دندان را بهخوبی ببیند. این نوع تصویربرداری برای بررسی حفرههای دندانها (بین دندانی) بسیار مناسب است.
(Occlusal) رادیوگرافی دندان اکلوزال
تصویربرداری اکلوزال در یک شات تمامی دندانها را نمایش میدهد و زمانی انجام میشود که فک بیمار بسته باشد. با این تصویربرداری دندانپزشک قادر است روی هم قرار گرفتن دندانهای بالایی و پایینی را به خوبی ببیند. همچنین دندانپزشک میتواند ناهنجاریهای آناتومیکی کف یا طاق دهان را به خوبی مشاهده کند.
رادیوگرافی دندان پری اپیکال (تک دندان)
در هر تصویربرداری پری اپیکال، تمام قسمتهای یک دندان از فک فوقانی یا فک دندانی از ریشه تا تاج به تصویر کشیده میشود. با این نوع تصویربرداری هرگونه تغییرات غیرمعمول در ریشه و ساختارهای استخوانی آن نشان داده میشود.